Charlotte Jorst från Skagen Hours: Funnit cancer

Det fanns så många saker som jag trodde att jag ville ha, men när det var klart tyckte jag inte hur som helst. Så blev Charlotte Jorst, som sålde sitt företag, miljardär och – otillfredsställd! Nu har cancer inspirerat henne till ett nytt entreprenörsäventyr, och hon är galen på den.

Charlotte Jorst från Skagen Hours: Funnit cancer Hon började som Fröken Carlsberg. En sådan går runt barerna och skyltar hattar och affischer och försöker få folk att dricka sin öl. – Ett riktigt dyster skojobb på $ 20 per timme! säger Charlotte Jorst och skrattar högt och varmt. Det var då i slutet av 1950-talet, och drömmen för henne och hennes man, Henrik, var just på väg att överleva i New York, där han hade jobb som områdeschef för Carlsberg. De hade ryggen mot väggen, pengarna var små och arbetstillståndet skulle vilja hyra så att de kunde stanna där borta. Så dansade Charlotte lite med lite ljus och några företagsklockor från Den Danske Bank, som hon gjorde lite om. Sätta en blå show, så matchade logotypen. Gjorde dem lite läckra. Och gick ner till en liten tik i Soho på Manhattan, där den irriterande nya Yorker-ägaren sa att de kunde försöka sälja dem om det var. 27 dollar fick hon för varje klocka. Medan han sålde dem för 200-300. – Då tänkte jag att om han kunde sälja dem till det priset måste det finnas en marknad. Så vi tog ett lån i huset och pengarna vi fick för de första 200 timmarna brukade vi köpa 400 mer. Och så fortsatte det. Det blev våra liv under de kommande 22 åren. Och jag räknade inte med det! säger Charlotte Jorst. hamsterhjul Det innebar att en låda med företagsgåvor från danska banken blev det globala framgångsrika företaget Skagen Ure med en miljard omsättning i över 25 länder, 500 anställda i kontor över hela världen och 200 sålda klockor per minut. Men vad Charlotte Jorst och hennes man inte ens räkna med var att ett hundratal procent självhushåll är en penningmaskin som aldrig blir trött. – När företaget växte lägger vi alla våra pengar på det, så du får aldrig någonting ut. Om det skulle växa, borde vi fortsätta öppna nya butiker, och till sist var vi helt enkelt så stressade av den stora verksamheten. Det var som att springa runt i ett hamsterhjul. Så vi valde att sälja till ett stort företag, som har många andra bra märken som Armani och DKNY, och vi visste att de skulle satsa på varumärket Skagen, så vi var okej med det säger Charlotte Jorst. Hur tränade ditt liv ut vid den tiden – innan du säljer? – Tja, vi har varit runt hela tiden! Från tidig morgon till sen kväll för att hålla reda på alla kontor runt om i världen. Vi var också ständigt rädda för att saker skulle gå fel – det är extremt stressigt att ha alla sina pengar bundna på något sätt. Sen äntligen trodde vi att all den stressen helt enkelt måste sluta! Du startar ett företag eftersom du vill arbeta med något litet, för dig själv, och plötsligt har du 500 anställda och ett överansvar. Henrik och jag är entreprenörer av hjärtat, och vi vill egentligen inte sitta med ett så stort företag. SUR SHOPPING Sedan satte Henrik och Charlotte sig och frågade sig själva: Vad vill vi verkligen – är det här? – Och svaret var bara mer och mer: NEJ. Vår dröm var ursprungligen bara att kunna överleva, ha några barn och få det att springa som en familj. Barnen fick dem – två tjejer, som idag är 21 och 25 år gamla. Och familjen hade under tiden flyttat från New York till Reno, Nevada, där skattebördan inte var så förlamande för ett självhushåll. Ingen dålig idé, för som företagare hon är, kunde Charlotte Jorst inte hålla fingrarna ur disken länge. Även om hon plötsligt blivit miljardär och kunde lägga sig vid poolen utan att lyfta fingret för resten av sitt liv. – Det låter ganska bakåt, men jag hade faktiskt aldrig försökt köpa andra kläder än att sälja, och jag var väldigt glad att shoppa utan att titta på priserna. Så jag kraschade in i en riktigt dyr butik och köpte en massa kläder, men när jag kom hem. Jag var bara så trött på allt. Jag tyckte det var djupt otillfredsställande. Och jag har aldrig gjort det igen! – Det var så många saker som jag trodde att jag ville ha, men när det var gjort, brydde jag mig ändå inte. Till exempel bo på riktigt fina och dyra hotell och äta på mycket dyra restauranger. Vi har aldrig gjort det och vi kommer inte. Eftersom vi inte kan hitta någon glädje alls. FATTIG STATUS KRAV Men det var en sak Charlotte Jorst visste att hon tyckte om, och det var hästar. Sedan köpte de några av dem och började klä sig. Och blev väldigt bra på det. Så bra att hon nu har gått med i det amerikanska landslaget och tränar för närvarande för att bli med i OS nästa år. – Jag var ute hela dagen från tidigt på morgonen i backsolen, och plötsligt kunde jag se att min hud började skada det. Jag har bruna fläckar, och för fem år sedan klättrade jag några av dem från mitt ansikte. Jag var ganska rädd för det. Men uppenbarligen inte rädd nog. För även om såret på näsan fortsatte att mjukna, visste hon inte någonting om det först. – Jag upptäckte det tidigt på året förra året, men jag gick inte till doktorn, och det förvånade mig faktiskt att jag var så förvirrad. Jag hoppades bara att det gick bort och sätta på lite grädde, vilket gjorde det lite lättare att göra. Men äntligen sa barnen att jag nu var tvungen att göra någonting åt det! Varje gång jag bara torkade mitt ansikte med en handduk stod det ut med blod. Endast på hösten gick Charlotte Jorst till läkaren – och fann hudcancer. – Jag var verkligen besviken på mig själv, för jag är en sådan person som alltid tar hand om saker, men precis som det vågade jag inte ta itu med. Eftersom jag visste att det var en skit. Hon var hos doktorn på en onsdag och fick tid för operation redan på fredagen. – Och jag kunde se det nu!: Det var nog inte så bra när jag skulle fungera omedelbart. Jag fick 12 stygn ner i min näsa och blev lyckligtvis släppta efteråt. Det hade inte spridit sig. Här hade du tur! – Ja, det var jag. Och det gör jag inte en gång till! ALLA ÄR PROBLEMER – OCH ÄLSKAR DET! Hela tiden kom Charlotte Jorst in i tänkandet. – Jag blev helt enkelt så rädd och började tänka på hur jag bättre kunde skydda mig från solen, för att jag inte slutade rida. När barnens ridbussar blev så sjuka av hudcancer, gick vi för att sträva efter solskyddskläder eftersom solen, som en vanlig bomullsblus, passerar om den har tvättats ett par gånger. Därför börjar hudcancer ofta på baksidan eftersom det är där solen brinner mest. – Men vi hittade ingenting – det var något väldigt fult tältliknande kläder som såg ut som något som biodlarna går runt i. Jag trodde att det måste finnas andra människor som hade problemet så jag började försöka hitta något som var trevligt och trevligt att bära och samtidigt solade, säger Charlotte Jorst. Det tog henne ett och ett halvt år innan hon äntligen hittade något ämne som kunde användas i Kina. Och med den vanliga entreprenörsandan och känslan av bra design satte hon sig ner och skapade en samling solskyddande blusar och jackor. Vilket – naturligtvis – har blivit en stor framgång. – 90 procent av alla ryttare använder Kastel, som det kallas, i USA nu. Det är helt vild! Och nu ligger du tillbaka med en framgång som växer. – Ja, men det är mycket mindre den här gången. Jag har bara fyra anställda och vi är i början, som jag älskar! Var är alla problem och var du rusar och ingenting fungerar, haha! Det är så roligt. Och jag kommer inte att sitta i samma cirkus igen, för om Kastel blir för stor ska jag sälja den. Jag tycker att det är galet kul att skapa något, men jag tror verkligen inte så mycket ett företag igen. – För mig är det ett måste att vakna varje morgon och tänka: Vad är det viktigaste att göra idag? Vad vill jag, vad gör mig lycklig? Det ska vara närvarande och försöka få något positivt ut ur varje dag. Ha tid för dem jag älskar
och bara vara tillsammans. Både med familjen och mina hästar. Jag hade inte det förut. Och så borde det aldrig bli igen. Charlotte Jorst från Skagen Hours: Funnit cancer .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *